2015. december 1., kedd

Mire jó a problémababa?





Gyógyító és mágikus babák készítésével már sokszor foglalkoztam, de nemrégiben hallottam a problémababákról, mint a stresszoldás, vagy stresszterápia újonnan felfedezett régi eszközéről. Persze rögtön felkeltette a kíváncsiságomat, hiszen azonnal láttam milyen szorosan kapcsolódik azokhoz az ősi mágikus eszközökhöz, amit a legegyszerűbb, mondhatni primitív népektől kezdve, a gyógyító varázsló javasasszonyokon át egészen a mai "modern mágusokig" annyi terület használ.
Tudom, hogy itt a legtöbb embernek rögtön a wudu baba képe jut az eszébe, amit szörnyűséges rontásokra, vagy a filmbeli paródiákból látott, gonoszul tréfás helyzetek előidézésére használtak. De persze nem erről van szó.



Itt egy valódi pszichológiai módszer találkozik a régi varázslatok egyik bűbájos eszközével, a babával.

De mi is az a problémababa?

A problémababát angolul Worry dolls-nak hívják, spanyolul Munecas quitapenas néven emlegetik. Guatemalából ered és abban a maja hagyományban gyökeredzik, hogy este akár a felnőtt, akár a gyermek nem tud elaludni a problémái miatt, akkor azt elmondhatja a problémababájának, aztán pedig a babát a párnája alá helyezi. Fontos az is, hogy ne csak a problémáról beszéljen, hanem a vele kapcsolatos érzésekről is! Hogy mi történik ezek után? A baba átveszi a problémákat és segít elaludni. Reggel pedig úgy ébredünk fel, hogy a baba elviszi magával a problémákat, aggódást, szorongást, negatív érzéseket. Gyerekek esetén fokozhatjuk a hatást, ha éjszaka eltávolítjuk a párnája alól a problémababát, ezzel is megerősítve őt, hogy a babával együtt a problémái is távoztak, megszabadult tőlük. Terápiában is használják, ill. külföldön vannak olyan egészségügyi intézmények, amelyek alkalmazzák a problémababát a beteg gyerekek kezelésénél. Ennek már csak egy tökéletesített formája, amikor a gyermeket is bevonják a problémababa készítésébe.
Elsőre talán meglepőnek tűnhet, hogy felnőtteknél is működjön a módszer, de gondoljunk csak bele, hány olyan ismert cselekvésminta létezik, amikor problémáinktól azáltal igyekszünk szabadulni, hogy azt valamilyen módon kiadjuk magunkból.
Gondolhatunk a konyha kövére csapódó tányéroktól kezdve egészen a katolikus egyház gyóntató padjáig. Hiszen minek is köszönhető ez utóbbi oly könnyen elterjedt népszerűsége? Nem, nem csupán  a bűnbocsánat, a feloldozás. A gyónó ember otthagyta minden stresszét, nyavalyáját, szerencsétlenségét, s mivel így kiadta magából, hát megkönnyebbülve mehetett haza.



És ha belegondolunk... mennyivel egyszerűbb, emberibb vagy akár intimebb a maja indiánok gondelűző babája!


Akár te is készíthetsz egyet! Nem kell semmi bonyolult kézműves tudomány hozzá, hiszen itt nem a baba küllemén, hanem a feladatán van a hangsúly. Viszont a saját kezűleg való elkészítés, a vele foglalkozás már önmagában is felerősíti azt a pszichés hatást, amit a baba használata majd gyakorol ránk.
Én biztosan készítek magamnak egyet! :)








































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése