2019. október 2., szerda

Gyógyulás relaxációval, imaginációval


Létezik egy természetes módszer a betegségek kezelésére, megelőzésére, az egészség megőrzésére. Van a teljes ébrenlét és az elalvás között egy különleges állapot, amit alfa állapotnak hívnak. Biztosan te is észrevetted már, hogy elalvás előtt egy laza, kellemes, nyugodt állapotba kerülsz. Még tudsz magadról, még gondolkozol, de már másképpen mint teljesen ébren. Nos, ez az a bizonyos alfa állapot. Az agy ilyenkor több alfa hullámot bocsát ki, mint éber állapotban, fogékonnyá válik azoknak az instrukcióknak a befogadására, amire napközben, a tudatos agy kontrollja miatt nem képes. Ilyenkor hatékony a feszültség csökkentése, a nyugodt lelkiállapotba kerülés, a sejtek regenerációja, a fájdalomcsillapítás, a pihenés.
Relaxált állapotnak is nevezik ezt, az erre épülő módszerek módszerek változatait pedig relaxációnak, meditálásnak, autogén tréningnek. Nagyon sok önfejlesztő és gyógyító program dolgozik a relaxációval, nem véletlenül! Ilyen például az agykontroll, az NLP, a Simonton módszer és még nagyon sok más is. Ma már  nyelvtanító programok  is működnek ezzel a technikával.

Hogyan működik?
Nincs benne semmi extra ördöngösség, különleges képesség sem kell hozzá, szó szerint bárki képes rá. Persze van akinek könnyebben megy, van akinek nehezebben, de gyakorlással ez is javítható, mint a legtöbb dolog. Néha megkeresnek olyan panasszal, hogy ők nem tudnak relaxálni. Aki elaludni el tud, az relaxálni is tud, csak meg kell találni azt a pontot, amikor még nem alszik el, de már "mélyebben" van, és ezt az állapotot megtartani.
Hogyan?
Például egy kád kellemesen meleg vízben fekve, gyertyafénnyel kísérve. Este az ágyban elalvás előtt, vagy reggel rögtön ébredés után félig felülve. Kedvenc foteledben, nyugodt szobában, halk, megnyugtató, instrumentális zenével kísérve.
A fekvést azért nem javaslom, mert könnyű úgy elaludni. Ezért inkább ülve, vagy félig ülő, félig fekvő testhelyzetben. A végtagjaidat soha ne tedd keresztbe, végül is válassz olyan testhelyzetet, amiben könnyen el tudod lazítani magadat.

Ha meg van a kellemes testhelyzet, jöhet az aláfestés. kezdőknek és gyógyulóknak könnyebb relaxációs zenére, vagy programozott meditációra relaxálni. Mit jelent ez?
Beszerezhetők szöveg/ének nélküli relaxációs zenék, lágy, kellemes, megnyugtató dallamok, amelyek csak halkan szólnak a háttérben, viszont segítenek kizárni a külső zajokat, kikapcsolni a tudatot és elérni az alfa állapotot.

Itt is találsz ilyet

A programozott meditációk azoknak jó, akik valamire "gyúrnak" : rákbetegségből gyógyulnak, immunrendszert erősítenek, stresszt vezetnek le, fogyókúrát csinálnak, valamilyen pozitív programozást végeznek, vagy csak szeretnek irányított relaxációt végezni. Ezekre készen lehet venni olyan relaxációs zenéket, ahol a zenére valaki már felmondta az instrukciókat. Az agykontrollnak például rengeteg ilyen hanganyaga van, itt van közülük az egyik klasszikus:

Agykontroll: A sziget


Gyakorlottaknak nem mindig szükséges a zene. Van, aki már kívülről tudja az irányított relaxáció szövegét és fejből végig tudja csinálni a programot. Valaki szeret saját relaxációt végezni, egyedi célok megvalósításán dolgozni. Az a jó abban, ha nem kötődsz a zenéhez, hogy bárhol, bármikor tudsz relaxálni, akkor is ha nem vagy otthon.
A relaxációnak számos változata van, attól függően, hogy mi a célod, vagy melyik módszer keretében csinálod. A teljesség igénye nélkül bemutatok néhányat, amit mi is használunk, amit kezdőknek is javasolni szoktam.

A progresszív relaxáció az, amikor az izmaidat először megfeszíted, aztán elengeded, lazítod, és ezáltal jön létre az ellazulás. Természetesen nem az egész testet egyszerre, hanem módszeresen, a testrészeken végighaladva lehet megfelelő eredményt elérni. Ez a módszer jó azoknak, akik nehezen lazulnak el, tele vannak stresszel, hiszen ilyenkor az izmok tudattalanul is meg vannak kissé feszítve, és így könnyebb kilazítani őket. A folyamat vége egy lelki ellazulást is eredményez, mely már önmagában is természetes módszer a stressz, és minden ebből eredő betegség kezelésére.

Visszaszámlálás. Ez egy könnyed feszültséglevezetés - számolással. A visszaszámlálás során lépésről lépésre lazulunk el, ugyanis minden egyes számnál arra koncentrálunk, hogy elengedjük magunkat, nyugodtabbak legyünk.
Így gyakorold: Csukd be a szemed és lassan számolj vissza tíztől egyig. Minden egyes számnál képzeld el, hogy teljesen nyugodt vagy, kipihent és laza. Ha elérkeztél az egyes számhoz, élvezd néhány percig ezt az állapotot.

Légzésrelaxáció. Relaxációs gyakorlatoknál fontos szerepe van a légzésnek. Miközben a figyelem a be- és kilégzésre irányul, csökken a stresszhormonok kibocsátásának mértéke a szervezetünkben, ezáltal sokkal nyugodtabbak és lazábbak leszünk.
Gyakorlat: Lélegezz be lassan orron keresztül, közben számolj el négyig. Majd szájon keresztül kilélegezve ismét számolj el négyig. Ezt ismételd folyamatosan, miközben képzeld el, hogy milyen laza, nyugodt és kipihent vagy. Ha túl hosszan tartana a be és kilégzés alatti számolás, akkor számolj csak háromig. Ha pedig maga a számolás zavarna, egyszerűen csak lélegezz be és ki folyamatosan, csak a légzésre, a nyugalomra, az ellazulásra koncentrálva.

Önmagunk befolyásolása autogén tréninggel (AT) Az autogén tréning - mint a legtöbb relaxációs gyakorlat - önmagunk befolyásolásán alapszik. Elképzeljük például, ahogyan a test elnehezül és alátámasztjuk ezt az elképzelést a hozzá illő mondattal. " A jobb karom nagyon nehéz." A tréning gyakorlásával az ember a kívánt állapotot egyre korábban és intenzívebben éri el. A gondolatok ilyen módon kontrollálják az érzékelést és az érzelmeket. Így fokról fokra érjük el a teljes ellazulás állapotát.
Az autogén tréning rendszerint hat részből áll: a nehézség megélése, a forróság megélése, a szívritmus szabályozása, a légzés szabályozása, a has felmelegítése és a homlok hűtése.
Így kezdd el a gyakorlatot:
A jobb karom nagyon nehéz.
A bal karom nagyon nehéz.
Mindkét karom nagyon nehéz.
A jobb lábam nagyon nehéz.
A bal lábam nagyon nehéz.
Mindkét lábam nagyon nehéz.
A karom és a lábaim nagyon nehezek.


Ahogy már említettem, a relaxáció rendkívül hatékony módszer a stressz ellen, s mivel tudjuk, hogy a stressz gyengíti az immunrendszert, így érdemes lenne mindenkinek relaxálnia naponta legalább 15-20 percet. Pihenésnek és feltöltődésnek is kiváló, hiszen garantált a nyugodtság elérése, energiatartalékaink feltöltése.


A relaxáció omegája a vizualizáció. A kettő nem ugyanaz, bár általában összekapcsolódik, hiszen vizualizálni alfa állapotba érdemes, és fordítva, relaxált állapotban érdemes vizualizálni valamit. A vizualizáció, vagy imagináció azt jelenti, hogy ellazult állapotban valamilyen képi megjelenítést végzünk. Magyarul magunk elé képzelünk valamit, és abba a helyzetbe teljes valónkkal beleéljük magunkat. Az NLP (itt kipróbálhatsz egyet), a Simonton-módszer, az agykontroll mind dolgozik vele. Rendkívül hatékony és intenzív módszer, ráadásul bármire használható. Daganat gyógyítása, immunrendszer aktiválása, más betegségek (nátha, hasfájás, csonttörés, bármi) kezelése csodás eredményekkel. Nem csak betegségek gyógyítására, hanem egyéni célok elérésére, vágyott személyiségjegyek, tulajdonságok megszerzésére, vagy akár tárgyi dolgok birtoklására is bevethetők.

Két alapszabályra hívnám fel a figyelmed. Mindig azt képzeld el, amit szeretnél, pozitív formában (gyógyult egészséges testrész, boldog család, párkapcsolat, jó munka... stb). Ne felejts, hogy a tudat nem ismeri a "nem" szót, tehát sohasem tagadással, hanem pozitív megerősítéssel végezd az imaginációt.

Komoly betegség esetén természetesen fordulj megfelelő szakemberhez, orvoshoz, és a terápia kiegészítéseként gyakorold a fenti módszereket.

Sikeres gyakorlást kívánok mindenkinek!




































   
   

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése