2014. szeptember 15., hétfő

A mantra ereje



A nyugati civilizációban sokáig hitték az emberek, hogy a Mantra egy tőlük idegen, csak a távoli keleten létező furcsa dolog, aminek semmi értelme nincs... Jobbára az imával azonosították, de mivel nem találtak benne értelemre utaló szavakat, ezért ezt is kétkedve fogadták.
Pedig a Mantra, a mantrázás ugyanúgy átszőtte saját mindennapjaikat is, csak éppen tudattalanul, úgymond ösztönösen tették azt akár bánat, akár öröm idején!
Mert mi is a mantrázás? Ha végletesen leegyszerűsítjük a dolgot, akkor szavak és hangok kombinációjának vég nélküli ismétlése.
Pontosítva:
"A Mantra két szóból áll össze. Manas (elme), és tray (törés). Így a mantra jelentése, az elme hullámzásainak megtörése, azaz az elme felszabadítása. Amikor mantrát használ a jógi, akkor pranayamat (tudatos légzést) alkalmaz. A mantra használata befolyásolja a lélegzetet, megnyugtatja a szívet, tisztítja az elmét."
Tehát elmondhatjuk, hogy a mantrázás testi és lelki síkon egyaránt jótékony hatással van az emberre. Segít a gondolatok megnyugvásában, a viharok csillapításában, amolyan tisztánlátást teremt magunk körül és magunkban, s mindeközben jótékony hatással van a szívre, a keringésre, ezáltal a teljes egészségre.

Persze ez így csak a jéghegy csúcsa.

A materialista világban még sokan tagadják a gondolatok teremtő erejét, pedig az bármilyen spirituális magyarázat nélkül is végigkövethető. Amire sokat gondolok, az foglalkoztat. Ami foglalkoztat, azt szeretném. Vagy éppen nagyon nem… Amit szeretnék, afelé előbb, utóbb a cselekvéseim is irányulnak. És ha már cselekszem valamiért, az jó eséllyel meg is jelenik az életemben. Ilyen egyszerűen is lehet.


De ez még mindig csak a felszín alatti jégréteg, az igazság lent a mélyben van…


A gondolat is energia, mégpedig hullámokkal leírható energia, amire a hasonló hullámú dolgok rezonálni fognak. Így írható le a Vonzás Törvénye egy mondatban… de erről majd külön fejezet szól.


Minden gondolatunk, ha sokat ismételjük megvalósul, ezért fontos, hogy pozitív gondolatokkal foglalkozzunk, azokat ismételjünk.


Visszatérve a Mantrák erejéhez: a szakrális mantrák ismételgetése pozitív erővel tölt meg, így az életünk jó irányba változik.
Mantrázhatunk hangosan, suttogva és gondolatban.

- A hangosan kimondott mantra a fizikai síkon hoz eredményeket, ott hat.
- A suttogva kimondott mantra az asztrális síkon fejti ki hatását.
- A gondolati úton történő mantrázás a mentális világban érvényesül leginkább.


A mantra szó az elme felszabadítására utal, és a Buddhizmusban olyan védikus himnuszt takar, amely gyakorlatilag egy bizonyos istenségen való meditációt idéz elő. Egy hiteles gurutól kell megkapni a tanítványnak, mert csak így van teljes hatása. A mantra lehet csak egy szó vagy csak egy mantra-mag (bídzsa), mint például az om (aum) szótag, vagy pedig állhat több szóból is. Többszöri, alig hallható ismétlését dzsapának nevezik, amely egy nagyon komoly meditációt jelent. Általában gyöngyökön, illetve imafüzéren történik a mantrázás mert ez elősegíti a koncentrációt.

És milyen érdekes! Láttunk-e már (nyugati) keresztény templomokban rózsafüzéreket morzsoló, imádkozó anyókákat?

A kör így vagy úgy, de bezárul.


És legyen most itt ajándékként az egyik legismertebb keleti Mantra, az....

Om mani padme hum

Jelentése: (Drágakő a lótuszban) Tisztelet a Lótuszkelyhében rejlő drágakőnek (vagy gyémántnak). A hat szótag hatása :A hat szótag segít a szenvedésben való létezés hat színterének a megtisztításában.
-az Om megtisztít a boldogsághoz és a büszkeséghez való neurotikus ragaszkodástól, amely az istenek világában létezőket sújtja; Megszabadít a büszkeségtől. - Istenek szintje.
-a Ma szótag áldása a nagylelkűség gyakorlásában segít elérni a tökéletességet, a tiszta etika gyakorlásának megvalósítását segíti elő; Megszabadít a féltékenységtől. – Félistenek , féltékeny istenek szintje.
-a Ni a türelem (a várakozás) és a türelem (mások elviselése) gyakorlását mozdítja elő; Megszabadít a vágytól. – Az emberek szintje.
-a Pad a negyedik szótag a kitartásban segít tökéletesedni; Megszabadít a butaságtól, az előítéletektől. – Az állatok szintje.
-a Me a koncentrálásban segít; Megszabadít a szegénységtől úgy, hogy a birtoklási vágytól szabadít meg. – Megváltásra váró kóbor szellemek (éhes szellemek) szintje
-a Hum az utolsó, a hatodik szótag, a bölcsesség gyakorlásában segít. Megszabadít a gyűlölettől, az agressziótól. – A pokol szintje.

E hat erény (tökéletesség) útja az, amelyet a három idő (jelen, múlt, jövő) minden buddhája bejár.

Jó mantrázást kívánok!


Látogass el Facebook oldalunkra is: https://www.facebook.com/mandramuhely?ref=hl













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése